Autoritatile iraniene au arestat luni mai multi membri ai opozitiei, dintre care doi apropiati ai fostului presedinte reformator Mohammad Khatami si trei consilieri ai fostului premier Mir Hossein Moussavi. Printre cei arestati luni dimineata la Teheran se afla si jurnalistul Emadeddin Baghi, figura proeminenta a opozitiei liberale si cunoscut aparator al drepturilor Omului, informeaza AFP.

Emadeddin Baghi conduce Asociatia iraniana pentru apararea drepturilor detinutilor si a obtinut, in 2005, Premiul Drepturilor Omului din partea Frantei, pentru campania sa in favoarea abolirii pedepsei cu moartea in Iran.

Arestarile vin la o zi de la cele mai sangeroase proteste de la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte al Iranului. Opt persoane au fost ucise in manifestatiile de duminica din Iran, potrivit Consiliului suprem de securitate nationala. Printre cei ucisi in cadrul ciocnirilor violente dintre zeci de mii de opozanti ai guvernului si fortele de ordine se afla si nepotul liderului opozitiei, Mir Hossein Moussavi.

Fostul presedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi, alaturi de Mir Hossein Moussavi si Mohammad Khatami sunt principalii lideri ai opozitiei, care contesta legitimitatea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Manifestatiile de duminica, de la Teheran, au avut loc pe marele bulevard Enghelab, care traverseaza capitala de la est la vest, teatrul marilor proteste din iunie impotriva lui Ahmadinejad. Zeci de mii de manifestanti au invadat simultan, din mai multe puncte, bulevardul, luand prin surprindere fortele de ordine, potrivit martorilor oculari. Pentru a putea sa se adune rapid, opozantii au profitat de aglomeratia generata de numeroasele ceremonii dedicata Asura, ziua doliului religios in care este comemorat martiriul imamului Hossein, figura centrala a siismului.

Protestatarii au aprins mai multe focuri pentru a se proteja de gazele lacrimogene si pentru a incetini asaltul politistilor, pe care i-au atacat cu pietre. In piata Azadi a fost ridicata o baricada.

Confruntari violente au avut loc si in provincie, in special in Ispahan, Najafabad, Arak (centru), Shiraz (sud), Babol (nord), Machhad (nord-est) si Tabriz, potrivit Rahesabz.