Presedintele american Barack Obama a cerut reexaminarea procedurilor de securitate din aeroporturi privind identificarea teroristilor si impiedicarea introducerii de explozibili la bordul aeronavelor, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al liderului de la Casa Alba, Robert Gibbs, la postul de teviziune ABC, preluat de AFP.

"Presedintele a cerut doua reexaminari" a acestor proceduri "vechi de mai multi ani", a precizat Gibbs, dupa atentatul esuat impotriva cursei Northwest Airlines, care asigura legatura intre Amsterdam si Detroit.

In primul rand, este vorba despre "procedurile interne privind listele de supraveghere", respectiv baza de date care contine aproximativ 550.000 de persoane susceptibile de activitati de terorism, impartite in trei clase, in functie de gradul de periculozitate.

In al doilea rand, "presedintele a adresat ministerului pentru Securitate interna intrebari foarte concrete legate de modul in care o persoana care are asupra sa o substanta atat de periculoasa precum pentaeritritolul a fost lasata sa urce in avion la Amsterdam", a adaugat Gibbs.

El a reamintit ca aproximativ 4.000 de persoane au interdictie de zbor in Statele Unite ("no fly"), in timp ce alte 13.000 sunt supuse unor proceduri avansate de verificare, inainte de imbarcare.

Un oficial american declarase sambata pentru AFP ca Umar Farouk Abdulmutallab, inculpat pentru atentatul esuat impotriva zborului 253, nu fusese inclus pe niciuna din aceste liste, desi figura in baza de date privind persoanele periculoase.