Tatal tanarului nigerian acuzat ca ar fi incercat sa detoneze o incarcatura explozibila la bordul avionului Airbus care facea legatura intre Amsterdam si Detroit anuntase Statele Unite de "ingrijorarea" legata de radicalizarea atitudinii fiului sau, a declarat pentru AFP un oficial american de rang inalt.

"Tatal sau a contactat luna trecuta ambasada americana din Nigeria pentru a-si exprima ingrijorarea legata de radicalizarea fiului sau. Ambasada a facut cunoscuta aceasta informatie guvernului federal", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului, confirmand astfel informatiile publicate de presa nigeriana.

Umar Farouk Abdulmutallab, inculpat sambata, este fiului lui Umar Mutallab, fost ministru si bancher, care s-a declarat "bulversat" de tentativa fiului sau.

Oficialul american a precizat ca Umar Farouk Abdulmutallab primise viza de intrare in SUA in iunie 2008. "Nu au existat informatii specifice in momentul in care i s-a acordat viza", a precizat el.

Sursa citata a confirmat insa ca suspectul era inscris din noiembrie 2009 intr-o baza de date - TIDE - formata din 550.000 de persoane susceptibile de a avea lagaturi cu terorismul. Si totusi, el nu se afla printre primele 4.000 de persoane carora le era interzis zborul spre SUA ("no fly") si nici printre cele 14.000 de nume supravegheate in mod special.

Yemen - teritoriu cheie pentru al-Qaeda

Afirmand ca a fost antrenat in Yemen, teroristul nigerian a confirmat din nou importanta pe care o are acest stat pentru reteaua terorista al-Qaeda.

Potrivit unui document federal american citat de CNN, Abdul Farouk Abdulmutallab (sau Umar Farouk Abdulmutallab), in varsta de 23 de ani, a declarat, imediat dupa arestarea sa, ca actioneaza in numele retelei conduse de Osama bin Laden. El a precizat ca se deplasase in Yemen pentru a fi instruit si pentru a-si procura substantele explozive.

Bernard Haykel, specialist in problematica pensinsulei Arabe al universitatii americane Princeton, subliniaza ca "este indiscutabil ca Yemenul a devenit din ce in ce mai important pentru al-Qaeda".

"Este vorba despre o legatura foarte veche, datand din anii '80, cand numerosi tineri yemeniti au plecat in Afganistan pentru a lupta impotriva sovieticilor".

"Dupa loviturile date de Arabia Saudita retelei teroriste, numerosi membri sauditi ai miscarii care au reusit sa scape s-au regrupat in Yemen", explica el.

Cel mai inalt forum islamic din Nigeria a condamnat ferm tentativa de atentat

Cel mai inalt forum islamic din Nigeria a condamnat ferm, duminica, aceasta tentativa de atentat terorist.

"Suntem stanjeniti de acest incident si condamnam ferm actiunea tanarului barbat. Acest lucru trebuie considerat drept un fapt izolat", a declarat secretarul general al Consiliului suprem al afacerilor islamice (SCIA), Lateef Adegbite.

"Nu am crezut niciodata ca exista in Nigeria grupari islamice inclinate spre astfel de acte criminale si violente", a adaugat el.

Un nigerian de 23 de ani, Umar Farouk Abdulmutallab, fiul unui bogat bancher, a fost inculpat samabata in Statele Unite pentru tentativa de a organiza un atentat terorist la bordul unui avion american.

In momentul in care incerca sa detoneze un explozibil ascuns asupra sa, tanarul barbat a fost imobilizat de ceilalti pasageri ai cursei comerciale.