Razbunarea cartelurilor de droguri socheaza Mexicul. Ucigasi platiti de cartelurile de droguri au impuscat mortal mama, fratele, sora si matusa unui soldat din Marina mexicana. Soldatul murise saptamana trecuta intr-o descindere in care liderul unui cartel de droguri fusese ucis, scrie Reuters. Mai multi barbati inarmati au intrat in casa familiei soldatului din Quintin Arauz, in sudul statului Tabasco, luni, inainte de miezul de noptii, si au deschis focul. Acesta se pare ca a fost un atac organizat drept razbunare pentru o operatiune a Marinei mexicane de saptamana trecuta in urma careia Arturo Beltran Leyv, liderul unui important cartel de droguri, a fost ucis. Un al cincilea membru al familiei a fost ranit. Soldatul Ensign Melquisedet Angulo Córdova a fost ucis saptamana trecuta intr-una din cele mai de succes operatiuni ale guvernului in lupta impotriva cartelurilor de droguri. Acestuia i s-au adus omagii publice, iar secretarul Marinei i-a inmanat mamei victimei drapelul pentru a acoperi sicriul. Atacul in urma careia 4 membri ai familiei soldatului au fost ucisi a avut loc la doar cateva ore dupa ceremonia de inmormantare.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a fost audiat; instanta va da un verdict de Craciun. Intr-o audiere de doua ore cu usile inchise, Liu Xiaobo, unul dintre cei mai semnificativi sustinatori ai reformei democratice din China, a fost judecat, miercuri, fiind acuzat ca a militat pentru alegeri libere si libertatea cuvantului, amenintand astfel Partidul Comunist aflat la conducere, scrie The New York Times. Liu, care se afla in detentie de mai mult de un an, risca pana la 15 ani de inchisoare daca este gasit vinovat de "incitare la subversiune". Avocatul sau a declarat ca este foarte probabil ca instanta sa dea un verdict vineri, in ziua de Craciun. Principala acuzatie adusa disidentului se refera la contributia acestuia in elaborarea "Cartei 08", o petitie pentru schimbarea regimului politic intr-unul multi-partinic, ce a obtinut 10,000 de semnaturi intr-o perioada foarte scurta in care s-a aflat pe Internet. In petitie se milita pentru un stat de drept, pentru drepturile omului si pentru libertatea cuvantului. In plus, Liu este acuzat si pentru ca a scris sase articole care au fost publicate pe site-uri de peste hotare.

Lituania neaga existenta unor inchisori CIA pe teritoriul sau. Ministerul de Externe lituanian a negat, miercuri, concluziile unei anchete parlamentare, potrivit carora pe teritoriul Lituaniei ar fi existat doua inchisori secrete ale CIA. "Nu exista dovezi si informatii care sa ateste ca in Lituania au existat centre de detentie ale CIA" a declarat ministerul intr-un comunicat de presa citat de CNN. De asemenea, cu referire la concluziile anchetei parlamentare, Ministerul de Externe a declarat ca raportul "nu stabileste ca in Lituania s-au realizat transferuri de persoane suspecte de terorism si nici ca au fost aduse asemenea persoane in Lituania sau transportate din Lituania peste hotare". Marti, Amnesty Inernational a anuntat, pe baza raportului anchetei parlamentare, ca fosta republica sovietica este prima tara care admite existenta inchisorilor CIA pentru suspectii de terorism pe teritoriul sau. "Am identificat locurile in care s-au aflat inchisorile. In 2002 a inceput dezvoltarea primului proiect. Al doilea proiect a aparut in 2004", a precizat, marti, Arvydas Anusauskas, presedintele comisiei parlamentare de ancheta.

Un fugar britanic isi actualizeaza constant pagina de Facebook. Craig Lynch, in varsta de 28 de ani, a evadat din inchisoarea Hollesley Bay, din estul Angliei, in luna septembrie. Insa, din momentul evadarii, acesta si-a actualizat constant pagina de Facebook, unde descrie in detaliu activitatle sale, de la ce mananca pana la care ar putea fi urmatoarea iubita, scrie CNN. Politia incearca sa se foloseasca de mesajele postate pe platforma de socializare pentru a descoperi unde se afla fugarul. Lynch este condamnat la 7 ani de inchisoare pentru furt prin efractie.

Rezolutii pentru 2010: este anul in care vom crea viata? In asteptarea Synthiei – care a reprezentat in ultimii doi un mod de viata pentru entuziastii vietii sintetice, de cand pionierul in genomica Craig Venter a promis sa dezvaluie o celula de bacterie vie posedand un genom creat in intregime in laborator – 2010 se doreste anul marelui anunt al reusitei. Synthia reprezinta denumirea populara pentru o specie care contine un set de instructiuni genetice elaborate in conditii controlate, ce se apropie de minimul necesar sustinerii vietii bacteriale - bazata pe ADN-ul unui microb denumit Mycoplasma genitalium. Atunci cand Venter a anuntat crearea unui genom sintetic de M. genitalium, in ianuarie 2008, nasterea Synthiei a fost considerata iminenta, scrie Descopera.