Ministerul de Externe lituanian a negat, miercuri, concluziile unei anchete parlamentare, potrivit carora pe teritoriul Lituaniei ar fi existat doua inchisori secrete ale CIA. "Nu exista dovezi si informatii care sa ateste ca in Lituania au existat centre de detentie ale CIA" a declarat ministerul intr-un comunicat de presa citat de CNN.

De asemenea, cu referire la concluziile anchetei parlamentare, Ministerul de Externe a declarat ca raportul "nu stabileste ca in Lituania s-au realizat transferuri de persoane suspecte de terorism si nici ca au fost aduse asemenea persoane in Lituania sau transportate din Lituania peste hotare".

Marti, Amnesty Inernational a anuntat, pe baza raportului anchetei parlamentare, ca fosta republica sovietica este prima tara care admite existenta inchisorilor CIA pentru suspectii de terorism pe teritoriul sau.

"Am identificat locurile in care s-au aflat inchisorile. In 2002 a inceput dezvoltarea primului proiect. Al doilea proiect a aparut in 2004", a precizat, marti, Arvydas Anusauskas, presedintele comisiei parlamentare de ancheta.