Intr-o audiere de doua ore cu usile inchise, Liu Xiaobo, unul dintre cei mai semnificativi sustinatori ai reformei democratice in China, a fost judecat, miercuri, fiind acuzat ca a militat pentru alegeri libere si libertatea cuvantului, amenintand astfel Partidului Comunist aflat la conducere, scrie The New York Times.

Liu, care se afla in detentie de mai mult de un an, risca pana la 15 ani de inchisoare daca este gasit vinovat de "incitare la subversiune". Avocatul sau a declarat ca este foarte probabil ca instanta sa dea un verdict vineri, in ziua de Craciun.

Principala acuzatie adusa disidentului se refera la contributia acestuia in elaborarea "Cartei 08", o petitie pentru schimbarea regimului politic intr-unul multi-partinic, ce a obtinut 10,000 de semnaturi intr-o perioada foarte scurta in care s-a aflat pe Internet. In petitie se milita pentru un stat de drept, pentru drepturile omului si pentru libertatea cuvantului. In plus, Liu este acuzat si pentru ca a scris sase articole care au fost publicate pe site-uri de peste hotare.