Comandantul fortelor SUA din nordul Irakului a interzis femeilor din subordine sa ramana gravide, relateaza NBC. Ordinul a intrat in vigoare la 4 noiembrie si a fost prezentat in premiera de catre publicatia Stars and Stripes.

Potrivit ordinului emis de generalul-maior Anthony Cucolo III, femeile din subordinea sa care raman gravide ar putea sa fie trimise in fata Curtii martiale si risca pedeapsa cu inchisoarea. Ordinul este valabil si in cazul cuplurilor casatorite care fac parte din aceeasi unitate militara.

Ordinul a intrat in vigoare la 4 noiembrie si a fost prezentat in premiera de catre publicatia Stars and Stripes.

Inspectorul general al fortelor americane din Irak, col. David S. Thompson, a afirmat ca, pana in prezent, nimeni nu a fost pedepsit sau pus sub acuzare din cauza incalcarii acestei politici. "Este un ordin legitim", a adaugat Thompson.

Thompson a declarat ca este pentru prima data cand comandantii au interzis graviditatea in randul personalului militar.

Oficialii au afirmat ca ordinul a fost emis deoarece regulamentele militare impun comandantilor sa evacueze din zona de razboi orice femeie soldat care ramane insarcinata, in 14 zile dupa ce au fost informati de existenta sarcinii. O unitate militara careia ii lipsesc oamenii va avea dificultati in a-si indeplini misiunea, sustin oficialii armatei SUA.