Oficiali iranieni au recunoscut sambata, pentru prima oara, ca cel putin trei persoane retinute dupa violentele de strada din luna iunie au fost omorate in bataie de catre gardieni, confirmand astfel afirmatiile facute de catre miscarea de opozitie, transmite FoxNews.

Anuntul surprinzator facut de oficiali din sistemul judiciar iranian a venit dupa luni de zile in care politia a negat ca moartea prizonierilor ar fi intervenit in urma unor abuzuri. Oficialii au afirmat mereu ca decesul detinutilor a fost provocat de boala, nu de abuzuri fizice. Autoritatile au acuzat opozitia ca desfasoara o campanie de minciuni impotriva regimului.

Intr-un comunicat prezentat de televiziunea de stat, un judecator a afirmat ca 12 oficiali de la inchisoarea Kahrizak au fost pusi sub acuzare - trei dintre ei pentru crima. Opozitia a afirmat ca in acesta inchisoarea, aflata in suburbiile capitalei Teheran, prizonierii au fost torturati si violati.

Acuzatiile au pus in dificultate regimul iranian si l-au fortat pe Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, sa ceara inchiderea inchisorii.

Comunicatul de sambata precizeaza ca "medicii legisti au respins meningita ca fiind cauza mortii celor trei si au confirmat existenta unor semne de bataie pe trupurile prizonierilor. Medicii au afirmat ca ranile provocate au reprezentat cauza deceselor".

Opozitia afirma ca cel putin 72 de persoane au fost ucise in violentele care au urmat alegerilor prezidentiale din iunie, insa oficialii sustin ca numarul deceselor confirmate este de 30.

Violentele au izbucnit dupa ce liderul opozitiei iraniene, Mir Hossein Mousavi, a acuzat "fraude masive" la alegerile prezidentiale, sustinand ca el este adevaratul castigator al scrutinului. Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat invingator, el obtinand al doilea mandat de presedinte al Iranului.