Celebrul semn nazist "Arbeit Macht Frei", care se afla la intrarea principala de la fostul lagar de concentrare Auschwitz, a fost furat vineri dimineata, a anuntat politia poloneza, citata de AP. Politistii sunt de parere ca semnul de otel a fost furat la cererea unui colectionar privat.

Un purtator de cuvant al politiei locale, Katarzyna Padlo, a afirmat ca semnul ar fi fost furat candva intre orele 3:30 si 5.00 in acesta dimineata, de la portile memorialului de la Auschwitz. Agentii de paza au remarcat lipsa semnului si au anuntat autoritatile.

Politia poloneza a declansat imediat o ancheta. Zeci de ofiteri si caini special antrenati au fost trimisi la fostul lagar de concentrare, unde se afla inca cladirile, turnurile de paza si ruinele camerelor de gazare.

Padlo a afirmat ca nu exista suspecti, insa politistii urmaresc cateva teorii, inclusiv aceea ca semnul a fost furat la cererea unui colectionar privat.

Semnul, care contine sloganul "Munca te elibereaza", a fost amplasat de nazisti la intrarea in lagarul de concentrare unde au murit peste un milion de persoane in timpul celui de-al Dolilea Razboi Mondial. Acelasi slogan se afla postat si la lagarele de concentrare de la Dachau si Sachensenhausen, insa cel de la Auschwitz este cel mai cunoscut, scrie AP.

Intre 1940 si 1945, peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au fost ucise sau au murit de foame si de boala la Auschwitz. Astazi, fostul lagar de concentrare a devenit loc de pelerinaj, cu peste un milion de vizitatori anual.

Cladirile si alte structuri sunt intr-o stare avansata de degradare, iar autoritatile poloneze fac eforturi disperate pentru a face rost de banii necesari conservarii. In acesta saptamana, Germania a anuntat ca va dona 60 de milioane de euro, respectiv jumatate din suma necesara lucrarilor de reparatii si conservare de la Auschwitz.