Presa din Iran a anuntat miercuri ca Teheranul a testat cu succes o racheta "imbunatatita". Sejil 2 are raza lunga de actiune, este in doua trepte si poate atinge tinte din Israel, conform anuntului facut de iranieni. Dar o asemenea arma ar putea atinge si Romania si Bulgaria, avertizeaza The Wall Street Journal. Noile teste au loc in contextul in care Occidentul pregateste noi sanctiuni economice impotriva Iranului, din cauza programului sau nuclear.

Primele teste au avut loc in luna mai, cand Teheranul a anuntat ca a atins o noua etapa in ceea ce priveste eforturile tehnologice pe care le depune. Iranul sustinea atunci ca noua racheta este mai sofisticata decat celelalte modele si ca este propulsata de un sistem pe baza de combustibil solid. Miercuri, presa iraniana anunta ca racheta testata este o versiune imbunatatita, mai rapida, mai greu de pus la pamant si mai usor de lansat.

Ahmad Vahidi, ministrul iranian al Apararii, a declarat ca noua arma este conceputa pentru operatiunile de aparare. "Rachetele dezvoltate de Iran sunt strict defensive si in serviciul pacii si stabilitatii regionale. Nu vor fi folosite niciodata impotriva unei tari", a subliniat acesta.