Presedintele american Barack Obama i-a trimis o scrisoare liderului nord-coreean Kim Jong Il ca parte a unui efort intens de a atrage statul comunist inapoi la masa negocierilor privind dezarmarea nucleara, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, citat de FoxNews.

Scrisoarea a fost transmisa prin intermediul emisarului special al lui Obama pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, care a vizitat Phenianul saptamana trecuta, cu scopul de a debloca discutiile pe marginea dosarului nuclear nord-coreean.

Oficialul american nu a oferit detalii despre continutul scrisorii, insa a precizat ca el se potriveste mesajului general transmis de catre Bosworth.

"Nord-coreeni au de facut o alegere: continua sa fie izolati sau beneficiaza de pe urma discutiilor "in sase" (n.red. cele doua Coreei, China, Japonia, SUA si Rusia) si renunta la programul nuclear", a spus oficialul de la Departamentul de Stat.

Nu se stie daca liderul de la Phenian i-a raspuns pana in prezent lui Obama.

FoxNews precizeaza ca presedintii George W. Bush si Bill Clinton i-au scris, de asemenea, omologului de la Phenian. Bush i-a scris lui Kim in decembrie 2007, luand in calcul posibilitatea normalizarii relatiilor dintre cele doua tari, daca liderul nord-coreean dezvaluia intregul program nuclear al tarii pana la sfarsitul anului.

In octombrie 1994, Bill Clinton i-a promis presedintelui de la Phenian sa rezolve partea financiara pentru o centrala nucleara in valoare de 4 miliarde de dolari.