Un razboi intre Azerbaidjan si Armenia este posibil, daca cele doua tari nu ajung la un acord de solutionare a conflictului din provincia Nagorno-Karabah (Karabahul de Munte), care sa fie in favoarea Azerbaidjanului, a declarat, sambata, ministrul azer al Apararii, Safar Abiev, potrivit RIA Novosti.

"Daca problema enclavei Nagorno-Karabah nu este reglementata astfel incat integritatea teritoriala a Azerbaidjanului sa fie respectata, un razboi este inevitabil", a declarat presei Safar Abiev.

Un conflict de peste 20 de ani

Conflictul armeano-azer in privinta provinciei Nagorno-Karabah a izbucnit in 1988, cand aceasta regiune autonoma locuita majoritar de armeni si-a anuntat intentia de a se separa de republica sovietica Azerbaidjan, in favoarea alipirii la Armenia.

Dupa ce regiunea muntoasa si-a declarat independenta in 1991, autoritatile de la Baku au anulat autonomia provinciei, declansandu-se astfel ostilitatile intre armata azera si formatiunile de lupta armene din Nagorno-Karabah.

Peste 30.000 de oameni si-au pierdut viata, de ambele parti, pe durata acestui conflict, care a reprezentat si primul razboi etnic din spatiul ex-sovietic.

Un armistitiu a fost incheiat in 1994, cand provincia Nagorno-Karabah si sapte districte azere din zona au intrat sub control armean. De atunci, tensiunile dintre cele doua tari au persistat, iar Azerbaidjanul nu a exclus niciodata o actiune militara pentru a-si recuceri teritoriile.

Grupul de la Minsk al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), format din Statele Unite, Rusia si Franta, are rolul de mediator in acest conflict.