Treizeci de mii de manifestanti au pornit in mars, sambata dupa-amiaza, la Copenhaga, acolo unde se desfasoara negocierile privind schimbarile climatice. "Estimam ca numarul protestatarilor este de 30.000, dar este doar o estimare", a declarat pentru AFP un oficial. Pe de alta parte, organizatorii marsului sustin ca sunt 100.000 de manifestanti.

"Totul are loc in liniste, pana in prezent, dar suntem cu ochii pe grupurile extremiste", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Henrik Jakobsen. Protestatarii afiseaza bannere prin care fac apel la "dreptatea climatica". Ei sunt nemultumiti de "politica cotelor de carbon" pe care marile puteri vor sa o impuna si spun ca nu exista "o Planeta B", in cazul in care pamantul are de suferit din cauza incalzirii globale.

Majoritatea manifestantilor sunt de origine europeana, scriu jurnalistii de la AFP, care precizeaza ca la Copenhaga au ajuns si tineri asiatici si africani, nemultumiti de modul in care au loc negocierile.

Politia daneza a anuntat vineri ca asteapta peste 50.000 de participanti. Una dintre temele principale ale manifestatiei o reprezinta atingerea unui acord "just si echitabil" pentru statele cele mai sarace si mai vulnerabile.