Avionul militar de transport Airbus A400M a efectuat vineri primul zbor de incercare, cu o intarziere de peste un an si jumatate, pe fondul negocierilor financiare dure dintre EADS si clientii sai, nemultumiti de modul in care se deruleaza proiectul, relateaza AFP.

Viitorul avion de transport al armatelor europene a decolat de pe un aeroport din Sevillia, in sudul Spaniei, si a zburat trei ore si patruzeci si cinci de minute.

Aterizarea s-a derulat fara probleme, in aplauzele a sute de ziaristi, militari, angajati ai Airbus si personalitati politice, printre care si regele Spaniei, Juan Carlos.

Primul exemplar al A400M va fi livrat la inceputul anului 2013 Frantei, a declarat Louis Gallois, presedintele executiv al EADS.

Acest proiect a fost lansat in 2003 de sapte tari membre ale NATO (Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, Turcia, Belgia si Luxemburg), care au comandat 180 de aparate pentru 20 de miliarde de euro.

Dar realizarea proiectului si motorizarea sa s-a dovedit mult mai complexa decat se estimase initial. A400M este echipat cu patru turbopropulsoare de 11.000 CP, cele mai puternice construite vreodata in afara Rusiei.

Consecinta: primele livrari vor avea loc cu cel putin trei ani de intarziere fara de calendarul initial.

Din cauza acestor intarzieri, EADS a fost constrans sa constituie provizioane de 2,4 miliarde euro. Grupul incearca acum sa ajunga la un nou acord cu clientii sai, scopul principal fiind problema spinoasa a supracosturilor. Pentru ca avionul va costa mai mult decat se prevazuse initial.

"Avem nevoie de contributia clientilor nostri la acest efort. Actuala situatie financiara a programului A400M nu functioneaza, pur si simplu", a subliniat presedintele Airbus, Thomas Enders.

Si suma nu este deloc mica, dupa cum recunoaste Gallois. Desi suma nu a fost publicata, sursele evoca o depasire a costurilor de cinci miliarde de euro.