Spirala norvegiana, o lumina ciudata care a aparut pe cerul Novegiei miercuri noaptea, a atras atentia localnicilor care au fotografiat fenomenul postat si pe YouTube.

Lumina a fost observata doar cu cateva ore inainte ca presedintele american Barack Obama sa sustina la Oslo un discurs cu ocazia primirii premiului Nobel pentru Pace.

Speculatiile asupra acestei lumini ciudate au fost dintre cele mai diverse. S-a spus chiar ca ar proveni de la o racheta ruseasca sau de la un meteorit, scrie presa internationala de joi. Ministrul norvegian al Apararii a spus ca lumina a venit probabil in urma testarii unei rachete rusesti, dar misterul a devenit si mai mare dupa ce Rusia a dezmintit ca ar fi testat o racheta in acea zona.

Institutul meteorologic norvegian a fost asaltat cu telefoane.

Laureat surpriza al premiului Nobel la mai putin de un an de cand a preluat mandatul la Casa Alba si fara un succes diplomatic major la activ, presedintele american urmeaza sa-si primesca premiul Nobel pentru Pace joi la Oslo, tocmai la noua luni dupa ce a decis trimiterea a inca 30.000 de soldati americani in Afganistan.

Obama soseste la Oslo joi dimineata. El si-a redus la minimum vizita in Norvegia care va dura doar o zi, in loc de trei cum era asteptat. Obama a renuntat si la dejunul cu regele Harald si nu va participa nici la traditionalul concert Nobel care va avea loc vineri.

In fata hotelului unde ca fi cazata familia prezidentiala, sunt asteptate joi proteste fata de angajamentul americanilor in Afganistan.

Potrivit unui sondaj aparut saptamana aceasta in SUA, doi americani din trei cred ca Obama nu merita premiul Nobel.