Potrivit unui document de la Departamentul american pentru Securitate Interna care a ajuns in presa, cetatenii din 12 tari, printre care Cuba, Iran si Siria, sunt automat supusi unor masuri de securitate suplimentare in aeroporturile americane daca nu exista ordine speciale care sa mentioneze ca aceste masuri nu sunt necesare, scrie The Guardian.

Aceste detalii au fost divulgate in momentul in care indicatiile destinate ofiterilor de securitate din aeroporturi au post publicate pe internet. Ca urmare, 5 ofiteri de la Administratia de Securitate a Transportului (TSA) au fost suspendati din functie. O investigatie la TSA este inca in curs de desfasurare.

Indicatiile au fost postate pe un site al guvernului folosit pentru a face cunoscute contractele oferite de guvern companiilor. Informatiile importante fusesera cenzurate aplicand, insa, o metoda foarte simpla, astfel ca acestea puteau fi totusi accesate folosind un program disponibil pe internet. TSA a declarat ca riscurile cauzate de divulgarea informatiilor sunt minime intrucat indicatiile au fost schimbate.

In documentul in cauza sunt metionate tarile ai caror cetateni trebui suspusi automat unor masuri aditionale de securitate in aeroporturi. Acestea sunt Cuba, Iran, Siria, Afganistan, Algeria, Irak, Liban, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Yemen. In schimb, anumiti politicieni si familiile lor nu sunt nevoiti sa treaca prin vreo procedura de securitate.

In plus, documentul mentioneaza situatiile in care unui pasager ii este permis sa transporte o arma de foc la bordul avionului. Astfel, un pasager poate transporta o arma de foc in unul din bagaje cu conditia sa o declare inainte de a inregistra bagajul respectiv, iar arma trebuie plasata intr-un recipient incuiat pentru care doar pasagerul respectiv sa aiba cheia sau codul.