Un raport publicat marti de Human Rights Watch arata ca politia braziliana a omorat un numar foarte mare de persoane in ultimii ani, punand sub semnul intrebarii legitimitatea acestora.

Ofiterii de politie din cele mai mari state braziliene, Rio de Janeiro si Sao Paulo, au ucis mai mult de 11,000 de persoane in lupta impotriva crimelor violente legate de cartelurile de droguri. Cele mai multe dintre acestea sunt inregistrate ca fiind comise in legitima aparare, scrie The New York Times.

Human Rights Watch a realizat o investigatie pe parcursul a doi ani in cazul a 51 de astfel de crime comise de ofiteri de politie si au ajuns la concluzia ca acestia din urma au incercat sa ascunda natura crimelor.

Spre exemplu, politia din Rio a ucis 19 persoane in cartierul Complexo de Alemao intr-o singura zi in 2007, iar in rapoartele politiei se mentioneaza ca cel putin 9 persoane au fost duse la spital in incercarea de a-i slava. Insa, rapoartele autopsiei obtinute de Human Rights Watch arata ca victimele erau deja decedate inainte de a fi duse la spital.

In raportul intitulat "Lethal Force" ("Forta Letala"), organizatia pentru drepturile omului sustine ca aceste false incercari de a salva victimele reprezinta de fapt o metoda prin care politistii incercau sa distruga probe care i-ar putea incrimina.