Cu cateva saptamani inainte sa moara intr-o inchisoare din Moscova, avocatul Sergei Magnitsky a scris o serie de scrisori si petitii in care descria cum a fost transferat de mai multe ori in celule in care conditiile erau din ce in ce mai mizerabile, scrie Washington Post.

In plus, acesta mentiona ca nu i s-au acordat ingrijiri medicale, desi suferea de dureri abdominale insuportabile, iar un doctor al inchisorii ii spusese ca are nevoie de o interventie chirurgicala.

Avocatul sustinea ca un ofiter de politie i-a propus sa il elibereze cu conditia sa incrimineze un client. "Dupa ce am refuzat in repetate randuri propunerea, conditiile de detentie s-au inrautatit din ce in ce mai mult" a declarat Magnitsky.

Plangerile lui Magnitsky au fost facute publice de avocatii acestuia pe masura ce au fost scrise, insa nu au provocat nicio reactie cat timp avocatul a fost in viata. Insa, in ultimele doua saptamani, dupa moartea acestuia, scrisorile sale au tinut prima pagina a ziarelor si au fost aduse in discutie la posturi de radio si televiziune din toata tara, provocand o reactie atat de puternica, care i-a surprins chiar si pe sustinatorii avocatului.

"Am fost surprins sa descopar ca inca exista o societate civila in Rusia" a declarat Vadim Kleiner, coleg cu Sergei Magnitsky.