Comunistii moldoveni, care au anuntat anterior ca nu vor participa la alegerea presedintelui Republicii Moldova, au parasit lucrarile parlamentului, informeaza Unimedia. PCRM s-a reunit intr-o sedinta plenara, in timp ce Alianta pentru Integrarea Europeana fac un apel sa il voteze pe Marian Lupu presedinte.

"PDM si liderii sai provoaca alegeri anticipate, nu PCRM. Ar fi o tradare fata de alegatori si fata de tara ca sa votam pentru Marian Lupu in functia de presedinte al R. Moldova. Facem ceea ce ne-a poruncit poporul! Nu vom vinde patria!", a spus Maria Postoico, presedintele fractiunii parlamentare a PCRM, potrivit Unimedia. Pozitia comunistilor continua sa fie de opozitie fata de alegerea lui Marian Lupu ca presedinte al republicii Moldova, ceea ce ar putea provoca o criza politica.

"Ziua de azi este una foarte importanta. Noi am prezentat anterior argumente ca nu putem vota pentru Marian Lupu, deoarece persoanele se urmaresc pe criterii politice si se doreste distrugerea statului nostru. Este un fapt trist ca azi suntem pusi in fata situatiei anterioare si nu au fost ascultate argumentele noastre. PDM a avut o oportunitate extraordinara de a accepta propunerea PCRM de a crea o coalitie pro-moldoveneasca, dar a preferat sa ramana in coalitia radicala de dreapta", a spus liderul comunistilor din parlamentul de la Chisinau.

Pe de alta parte, in discursurile tuturor liderilor partidelor castigatoare ale alegerilor de la Chisinau si membre ale AIE, acestia au argumentat necesitatea acordarii sprijinului politic pentru Lupu, pentru a deveni presedinte.

"Am demonstrat intregii societati ca lucrurile se pot schimba. Abordarea PCRM este una paguboasa cu un drum care nu duce nicaieri. Societatea noastra asteapta de la noi sa demonstram demnitate! Stimati colegi comunisti, dati crezare doar vocii ratiunii. Sa nu va fie frica!", a spus Mihai Godea, presedintele fractiunii parlamentare a PLDM.

Marian Lupu, candidatul AIE la presedintia Moldovei, crede ca "exista riscul de a aluneca in extremism si ridicol" si s-a intrebat daca societatea este pregatita pentru alegeri anticipate. "Revin cu acelasi mesaj ca alegerile de azi poate insemna trecerea de la instabilitate la stabilitate, de la dezbinare la unitate civica. Va invit sa impartasim impreuna aceste valori. (...) Alegerile anticipate inseamna demonizarea clasei politice moldovenesti! Zarva politica ne-a impiedicat sa auzim glasul poporului. Am uitat oare ca interesul statului trebuie sa aiba intaietate in deciziile noastre. Astazi interesul tarii este stabilitate politica, iar alegerile presedintelui sunt o solutie in acest sens."

El a subliniat ca este adeptul libertatii de expresie si ca pledeaza pentru independenta presei si ca interesul national trebuie sa ocupe un loc primordial in evenimentele de astazi.

Votul in Parlament a inceput, fara ca vreunul dintre deputatii comunisti sa ia parte la vot.

"Daca astazi nu va fi ales seful statului, vor avea loc alegeri anticipate. Urmeaza sa fie clarificat cand vor avea loc aceste alegeri. Responsabilitatea acestora le apartine celor care nu au participat la vot. Urmeaza sa fie modificata Constitutia Republicii Moldova, pentru ca sa fie un document foarte clar pentru toata societatea", a spus Marian Lupu, presedinte PDM.

UPDATE: Cu 53 de voturi, Marian Lupu nu a reusit sa fie ales de catre Parlamentul de la Chisinau presedinte al R. Moldova, ceea ce va duce la alegeri anticipate.

"Vom avea alegeri anticipate. Pana atunci, vom modifica Constitutia. In final, Marian Lupu oricum va fi ales presedinte al tarii", a spus Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului.

Liderii AIE au exprimat un mesaj de unitate si s-au lansat sa estimeze o desfiintare a PCRM. "Comunistii au dorit ca prin intermediul PDM sa revina la putere, fiindu-ne cerut sa votam pentru dizolvarea Guvernului. Ma mandresc ca PDM a rezistat in fata acestei ispite. M-am intarit in convingerea ca PCRM este condus de Mark Tkaciuk si nu de Vladimir Voronin. Stim ca deja Tkaciuk face lista persoanelor, care vor sa preia conducerea Partidului Comunistilor. Noi vom face tot posibilul pentru a pastra AIE. Decizia de azi va duce la destramarea Partidului Comunistilor", crede Dumitru Diacov.

La randul sau, Marian Lupu a spus: "Nu ne dorim revenirea fricii si inscenarea dosarelor penale. Ne dorim libertate! Nu ne dorim ca politica externa sa fie bazata pe gasirea de dusmani. Ne dorim o tara prospera!"