Romanii vand cosmetice in marile magazine de profil din Marea Britanie, pe un salariu mult sub cel minim pe economie. Pot fi vazuti in buticurile din Manchester, Belfast si chiar pe Oxford Street din Londra, scrie BBC, intr-un articol dedicat situatiei muncitorilor romani din Regat. Iar in aceasta perioada a anului, mare parte dintre imigrantii romani se ocupa de vanzarea de produse cosmetice de lux, create din minerale din Marea Moarta. Recrutati de o agentie numita Inspire the UK, oamenii semneaza un contract prin care devin persoane fizice autorizate, explica jurnalistii britanici.

Cu alte cuvinte, oamenii lucreaza doar pentru comision. Presa din Marea Britanie a descoperit ca firma Inspire the UK opereaza buticurile din Debenhams si recruteaza mucitori in numele companiei Danbar International Ltd, care furnizeaza brandul Ever Since. Cele doua companii sunt listate ca firme separate, dar sunt inregistrate pe aceeasi adresa. In urma acestor informatii, BBC a demarat o investigatie. Contactat de jurnalisti, Andrew Dickson, director al Danbar Ltd, a declarat ca "agentii primesc sprijin, formare si asistenta, care ii ajuta sa ajunga la niveluri mare ale comisioanelor."

Pentru prima luna de vanzari, Inspire the UK sustine ca isi plateste agentii cu 650 de lire, indiferent de performantele lor. Toate castigurile ulterioare provin doar din comision. "Incepem munca la ora 9 de dimineata si uneori terminam la 8 seara. Lucram sase zile pe saptamana. Trebuie sa luptam ca sa ne castigam existenta", a declarat un angajat roman pentru BBC.

Lucian, un fost angajat roman, sustine ca a fost indus in eroare cu privire la veniturile pe care le va avea la noul loc de munca. "Salariul nostru era numai pe baza de comision, dar nu am stiut pana nu am plecat in Marea Britanie", a declarat el. Iar Lucian nu este un caz izolat. "Anica", o romanca ce a ajuns sa lucreze in acelasi sistem dar care a vrut sa ramana sub protectia anonimatului, a povestit ca "atunci cand am ajuns aici, am aflat ca nu avem un salariu fix". Asa ca s-a trezit blocata intr-un loc de munca unde trebuie sa lucreze si 12 ore, ca sa-si poata plati chiria, continua jurnalistii britanici. "Intr-o zi foarte buna, castig 60 de lire", sustine Anica. In zilele proaste ajunge, insa, pana la patru lire. "Produsele sunt foarte scumpe si este greu sa-i convingi pe oameni sa le cumpere, pentru ca ei cumpara numai produsele pe care le stiu", explica romanca.

In unele cazuri, pachetul oferit de angajat include si cazarea. A carei plata este retinuta din venituri. BBC a descoperit insa ca, uneori, chiria perceputa pentru cazare este cu mult peste pretul pietei. Asa ca pentru o parte a angajatilor, chinul continua si dupa programul de lucru: "sunt blocati intr-un ciclu fara sfarsit si muncesc pentru a-si plati un acoperis deasupra capului".

In acest context, romanii au inceput o adevarata campanie pe internet, in care informeaza cu privire la riscurile unei astfel de angajari. S-a creat in Romania o comunitate online "vocala", cu reclamatii despre companiile Danbar International si Inspire the UK. Iar problemele nu se opresc aici: un "amanunt" din contractul semnat intre angajator si angajat prevede ca, daca un agent isi paraseste locul de munca mai devreme de trei luni de la angajare, este penalizat cu 500 de lire. In aceasta situatie este si Anica; familia din Romania i-a imprumutat bani pentru a pleca in Marea Britanie, insa acum castiga doar atat cat sa-si plateasca chiria. Castigurile nu-i permit sa-si cumpere si un bilet de avion catre Romania. "Am venit aici pentru bani, pentru ca aveam o situatie dificila acasa. In acest moment, nu am insa bani sa ma intorc acasa si familia nu are bani sa-mi trimita", povesteste romanca.