Proteste violente in Atena, unde mii de oameni au iesit in strada in memoria tanarului ucis in urma cu un an de politia elena. Peste 3.000 de tineri s-au strans duminica in fata cladirii parlamentului, cu bannere pe care sunt scrise mesaje ca: "Amintiti-va, amintiti-va, 6 decembrie!", "Politistii, criminali". Fortele de ordine au inceput sa arunce gaze lacrimogene in grupul de protestatari care a pornit in mars in centrul capitalei Greciei, informeaza Reuters.

"Folosim gaze lacrimogene de cate ori tinerii incearca sa sparga magazine si sa dea foc", a declarat un oficial al politiei. Noul guvern socialist din Grecia a dislocat peste 6.000 de politisti, pentru a supraveghea protestatarii din Atena. Demonstrantii au spart vitrinele mai multor magazine, au incendiat cosuri de gunoi si au aruncat cu pietre in fortele de ordine.

In urma cu un an, protestele tinerilor studenti au zdruncinat puternic guvernul conservator. Violentele au izbucnit in 2008 dupa ce Andreas Grigoropoulos, in varsta de 15 ani, a fost impuscat mortal de un politist. Tragedia s-a petrecut in cartierul Exarchia din capitala Greciei, un loc cunoscut pentru ciocniri intre fortele de ordine si grupuri de stanga. Confruntarile s-au extins apoi si in Salonic, Komotini si pe insula Creta. Doi ofiteri au fost suspendati imediat dupa incindent. Potrivit autoritatilor, cei doi ofiteri, aflati in patrulare, ar fi fost atacati de un grup de aproximativ 30 de persoane. Unul dintre ei a tras un foc de arma, ucigandu-l pe adolescent.

Imagini de la confruntarile de acum un an

Socialistii acum la putere se tem, insa, de o reizbucnire a nemultumirilor, cu atat mai mult cu cat criza economica a accentuat problemele sociale. Protestatarii au scandat ca, in ciuda schimbarii din octombrie a Executivului, viata de zi cu zi a ramas neschimbata. "A trecut un an de cand politia a omorat un baiat, iar guvernul din cauza caruia a avut loc crima a cazut. Nimic nu s-a schimbat, insa, in ceea ce priveste violenta politiei", a declarat unul dintre protestatari pentru Reuters. "Vrem mai multe locuri de munca, mai multa educatie si nu mai vrem politie", a continuat Panos Garganas, angajat al unei universitati din Atena.

Mai multe proteste sunt asteptate luni. Politia elena a anuntat ca aproximativ 150 de anarhisti straini au sosit in Grecia din Italia, Franta si din alte tari europene. Fortele de ordine au arestat sambata 75 de tineri, dintre care 5 italieni si un spaniol, pentru ca au aruncat cu pietre in politie.