O echipa de arheologi sustine ca a descoperit dovezi privind un caz de canibalism in masa in sud-vestul Germaniei, dupa ce a studiat un sit unde erau ingropate aproximativ 500 de cadavre, in urma cu 7.000 de ani, potrivit revistei Antiquity, citata de BBC News.

Daca datele se dovedesc corecte, ar putea fi una dintre rarele dovezi legate de canibalism in Europa.

Arheologii au dezgropat circa 500 de ramasite umane datand din Neoliticul timpuriu, in apropiere de Herxheim. Oasele au fost "mutilate intentionat", spun arheologii. Printre ramasite au fost gasite oase de copii si chiar de fetusi, spun cercetatorii.

Potrivit sefului echipei de arheologi, Bruno Boulestin, de la Universitatea din Bordeaux, oasele au fost deliberat taiate si rupte.

Oasele dezgropate prezinta aceleasi urme de dinti descoperite pe oasele de animale mancate de oameni, afirma el. Dar, adauga el, este dificil de dovedit ca oasele au fost gatite deliberat.

O serie de oameni de stiinta resping insa teoria canibalismului, sustinand ca ar putea fi vorba de un ritual de inmormantare care includea indepartarea carnii de pe oase.

Dr Boulestin subliniaza insa ca ramasitele umane sunt "mutilate intentionat" si ca exista dovezi ca multe dintre oase au fost mestecate de oameni.

Neoliticul timpuriu reprezinta perioada in care agricultura a inceput sa se extinda in Europa centrala si arheologii cred ca, cel mai probabil, canibalismul a avut un caracter exceptional si a fost specific perioadelor de foamete.