Romania nu a formulat niciodata oficial pretentii teritoriale fata de Ucraina, asemenea afirmatii putand veni numai din partea unor forte marginale si numai in ajun de alegeri, a declarat ministrul de Externe de la Kiev, Piotr Porosenko, citat de Novyi region.

„In ceea ce priveste Romania, pot constata ca nu au existat declaratii vizand pretentii teritoriale din partea autoritatilor oficiale romane. Nu sunt inclinat sa acord o prea mare atentie declaratiilor politicienilor marginali, care, pentru realizarea propriilor lor scenarii politice folosesc cartea ucraineana. Sunt profund convins ca in prezent sunt suficienti factori de retinere, inclusiv unii precum NATO si UE, structuri din care Romania face parte, si unde exista un mecanism foarte clar care sa impiedice implicarea acestor aliante integratoare in conflicte armate. Pe de alta parte, sunt convins ca Ucraina are un potential suficient de serios pentru a deveni un jucator politic independent si puternic” a afirmat ministrul ucrainean, intr-un interviu acordat saptamanalului Zerkalo Nedeli si citat de agentia Novyi region.

In opinia lui, „politica agresiva a anumitor forte politice din Romania trebuie pusa in contextul campaniei electorale. Sunt absolut convins ca dupa incheierea ei tematica ucraineana va dispare din retorica politica a Romaniei”. El a promis ca pana la sfarsitul anului Kievul va reusi sa rezolva problema demarcarii segmentului transnistrean al granitei cu Moldova. „Vom reusi. Asa cum vom reusi sa rezolvam toate chestiunile care favorizeaza consolidarea securitatii statului nostru”, a subliniat Porosenko in interviul preluat de agentia Novyi region.