Presedintii americani Abraham Lincoln si Bill Clinton, personajele de desene animate Mickey Mouse, Frumoasa din padurea adormita si Mr. Burns din "Familia Simpson" au fost "votati" la alegerile pentru Primaria din New York, desfasurate la inceputul lunii noiembrie, relateaza NBC. Numele acestora au aparut pe sute de buletine de vot. Miliardarul Michael Bloomberg a castigat alegerile, obtinand al treilea mandat de primar.

Potrivit informatiilor, numele personajului Charles Montgomery Burns (Mr. Burns) din seria de desene animate "The Simpsons" a aparut pe 25 de buletine de vot, "insuficiente insa pentru a castiga alegerile".

Comisia electorala din metropola americana a afirmat ca Mr. Burns nu a fost singurul personaj "ciudat" propus de new-yorkezi pentru postul de primar. Alegatorii au scris pe buletinele de vot numele actorului de comedie Rodney Dangerfield, ale realizatorului radio Howard Stern, ale vedetei de baseball Derek Jeter, dar si ale lui Mickey Mouse sau ale Frumoasei din padurea adormita.

"Intr-un electorat de milioane de oameni, sunt mereu cativa care folosesc votul ca pe o forma a expresiei personale", a declarat profesorul de stiinte politice Andrew Polsky.

Biroul electoral a anuntat ca 300 de buletine de vot au continut diferite propuneri pentru functia de premier. Fostul presedinte Abe Lincoln a primit un vot, Bill Clinton a fost mentionat pe trei buletine, iar fostul primar Rudy Giuliani a primit 10 voturi.

Un consilier municipal, Dan Garonick, care a primit patru voturi, a jurat ca nici el, nici mama sa nu au scris numele sau pe buletinele de vot. "Nu stim de unde au venit aceste voturi", a declarat un purtator de cuvant al consilierului, adaugand ca Garonick a fost "magulit" de voturi desi a fost "batut zdravan de un personaj miliardar din desenele animate".