Sub titlul "Aranjamente, manevre politice si coruptie la Bucuresti", France Soir anunta ca romanii isi aleg duminica noul presedinte, in conditiile in care principalii furnizori de fonduri ai unei tari aflate sub perfuzii financiare, Uniunea Europeana si FMI, cer garantii pentru onestitatea viitorului sef al statului. Financial Times scrie despre miza alegerilor de la Bucuresti: reluarea platii transelor din imprumutul extern contractat de tara noastra, intr-un moment de recesiune puternica dar si de criza politica, provocata de caderea Guvernului, in luna octombrie.

Financial Times aminteste si de "campania murdara" de la Bucuresti si de aparitia, in presa, a unui film in care actualul presedinte si candidat la cel de-al doilea mandat, Traian Basescu, parea ca loveste un copil, despre care seful statului a dat asigurari ca este trucat.

Romanii par tentati sa il schimbe, duminica, pe actualul presedinte Traian Basescu, un cruciat anti-coruptie, in favoarea candidatului de stanga Mircea Geoana, care promite sa puna capat scandalurilor politice, dar si caderii economice, scrie Reuters.

Actualul presedinte este clasat pe locul al doilea in sondaje, dupa un mandat de 5 ani marcat de confruntari cu oponentii politici, dar si cu partenerii de coalitie, in care nu a reusit sa imbunatateasca imaginea de cea mai corupta tara din Uniunea Europeana a Romaniei, adauga Reuters. De cealalta parte, contracandidatul sau, Mircea Geoana, a starnit temerile investitorilor, care spun ca social-democratul ar putea fi prea bland in ceea ce priveste reformele. Mircea Geoana a reusit, insa, sa adune in jurul sau o alianta despre care, spune el, poate pune capat scandalurilor politice din cei 5 ani de mandat ai lui Traian Basescu.

Romanii merg duminica la vot pentru a transa confruntarea dintre candidatul de centru-dreapta, Traian Basescu, si social-democratul Mircea Geoana, intr-un moment in care tara este presata de institutiile financiare internationale sa continue reformele, noteaza si AFP.