Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a stat de vorba, in direct, cu poporul, doborand toate recordurile ultimilor sapte ani, atat la durata, cat si dupa numarul de solicitanti. In patru ore, premierul a avut timp sa anunte ca nu intentioneaza sa iasa din politica. El a explicat si de ce in fotografiile cu animalele el arata mai fericit decat in cele cu ministrii, a vorbit despre dragostea lui Lukasenko, paritatea cu Timosenko si despre bunul tovaras George Bush. Dar poate cea mai mare sinceritate a fost informatia potrivit careia banii obtinuti din vanzarea activelor IUKOS au fost impartiti poporului, scrie RBK Daily.

Vremia novostei subliniaza ca, daca Medvedev vorbeste despre inovatii si modernizari, Putin concentreaza constient atentia auditoriului asupra faptului ca el este “un baiat concret”, nu discuta discutii, ci face treaba. Dar de fapt totul a ramas neclar, ce intentioneaza el sa intreprinda, scrie Vremia novostei, citand punctual de vedere al politologului Dmitri Oreskin. “Toate aceste expresii de genul , aminteste teribil de URSS. Dar cum se va realiza totul? Medvedev traseaza sarcini, Putin trebuie sa le indeplineasca. Dar cum? Nu am vazut nici un mecanism functional. Intr-un cuvant, a fost o simpla comunicare de imagine: Putin stie sa faca fata unei astfel de situatii, are replici pentru orice, simte auditoriul. Dar daca toate astea sunt date la o parte, pasi concreti nu vor fi mai multi decat la Medvedev”, afirma politologul.

“Linia directa” constituie aparitia creatoare traditionala a lui Putin si a stilului putinian, crede, la randul sau, prim-adjunctul directorului general al Centrului pentru tehnologii politice, Boris Makarenko.

Mihail Vinogradov, presedintele fundatiei Politica din Petersburg, este de parere ca mesajul presedintelui Medvedev si linia directa a lui Putin au subliniat inca o data delimitarea prerogativelor dintre seful statului si seful guvernului. “Medvedev abordeaza cu precadere aspectele politice, Putin – problemele sociale. Difera inclusiv auditoriul celor doi. Medvedev se adreseaza in primul rand populatiei positive, Putin – baze sociale a puterii, reprezentata de generatia in varsta, de pensionari”, afirma analistul. El a estimat ca nu merita analizate semnalele lansate de Putin, analizand fiecare cuvant la microscop, pentru ca “Putin nu este un maestru al semnalelor, ci al operatiunilor sub acoperire, asa cum s-a intamplat in 2007, cand au existat numeroase semnale potrivit carora Medvedev nu va fi succesorul lui Putin.

De aceea, in cazul de fata, Putin a pastrat intriga in problema eventualitatii participarii sale la alegerile prezidentiale din 2012. El incearca sa dezorienteze elita politica rusa si, in acelasi timp, sa reduca gradul de independenta al fiecarui pion, demonstrand ca problema puterii nu va fi rezolvata acum. Si, fireste, se va rezolta pe culoare”.

Raspunsuri hazlii:

Ratingurile nu au nici un amestec, pentru ca, slava Domnului, la noi nu exista alegeri.

Si eu pot sa-mi gasesc un loc de munca, asa ca totul este in regula.

Nu-mi place iaurtul. Beau kefir.