Romania se afla intr-o lupta dura impotriva coruptiei, in umbra careia se desfasoara alegerile prezidentiale de duminica, informeaza AFP, intr-un articol dedicat situatiei din tara noastra. Potrivit celor mai recente date ale Transparency International, Romania este una dintre cele mai corupte state din Europa, cu probleme in atribuirea contractelor de achizitii publice si cu ministri si magistrati acuzati de luare de mita, continua jurnalistii francezi.

In acest context, parerile sunt impartite cu privire la care dintre candidati va fi mai dur in lupta impotriva coruptiei. O parte a expertilor sustine ca Traian Basescu a sprijinit eforturile de a trimite in judecata politicieni de rang inalt. Insa altii spun ca presedintele "a politizat justitia", pentru a-i servi propriile interese.

In ceea ce-l priveste pe candidatul social-democrat, Mircea Geoana, acesta s-a opus masurilor impotriva coruptiei, noteaza agentia, citand-o pe Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania.

  • Daca Romania nu lupta dur impotriva coruptiei, risca soarta Bulgariei

"Iar mizele sunt mari". Daca Romania nu intensifica lupta anti-coruptie si reforma in justitie, ar putea avea aceeasi soarta ca vecinii din Bulgaria, care anul trecut au pierdut ajutoare de la UE in valoare de sute de milioane de euro, din cauza coruptiei. AFP aminteste raportul din iulie al Comisiei Europene, care a criticat dur parlamentarii romani pentru ca nu depun eforturi impotriva practicilor de luare de mita.

"Dar expertii spun ca s-au facut progrese in tara care, pana in urma cu 20 de ani, traia sub dictatura brutala a lui Nicolae Ceausescu", continua agentia franceza de presa. Romania nu este singura tara europeana care se confrunta cu scandaluri de coruptie politica, insa cheia sta in modul in care sunt investigate si judecate aceste cazuri, sustin expertii.

In 2002 a fost infiintat un organism special dedicat luptei impotriva coruptiei, DNA. Insa abia in 2005 a adus in fata justitiei primul caz major de coruptie in care este implicat un politician. De la numirea procurorului-sef Daniel Morar, 21 de fosti parlamentari si ministri au fost acuzati de coruptie si santaj, noteaza AFP. Insa Comisia Europeana a criticat viteza cu care marile procese de coruptie se deruleaza. Atunci cand e vorba de un politician, se pare ca justitia are nevoie de mai mult timp pentru judecata, a declarat agentiei din Hexagon Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA.

Din 21 de cazuri trimise in instanta, magistratii au decis doar doua condamnari si o achitare a inculpatilor. Restul sunt in asteptarea procesului, puncteaza AFP.