Autoritatile de la Teheran i-au eliberat, miercuri, pe cei cinci marinari britanici pe care i-au arestat in cursul saptamanii trecute, informeaza CNN. Marinarii britanici au fost dusi inapoi in apele internationale.

Foreign Office a confirmat eliberarea celor cinci britanici, care au fost arestati de marina iraniana la 25 noiembrie, in timp ce navigau dinspre Bahrain spre Dubai.

Seful diplomatiei britanice, David Miliband, a salutat eliberarea echipajului, afirmand ca situatia "a fost rezolvata de autoritatile iraniene intr-un mod profesionist". Anterior, Miliband facuse presiuni asupra omologului sau iranian, Manouchehr Mottaki, sa rezolve urgent incidentul, care ameninase sa se transforme intr-o "furtuna diplomatica".

Oficialii iranieni au declarat ca britanicii au fost eliberati dupa ce au determinat ca vasul "Kingdom of Bahrain" intrase din greseala in apele nationale ale Iranului, dupa o defectiune tehnica.

Anterior, Iranul a amenintat ca va lua masuri serioase impotriva celor cinci britanici retinuti in Golful Persic daca se dovedea ca acestia au avut “intentii rele”. “Justitia va decide in privinta celor cinci….bineinteles ca masurile noastre vor fi dure daca se dovedeste ca au avut intentii rele”, a declarat marti Esfandiar Rahim-Mashaie, seful de personal al presedintelui, pentru agentia de presa semi-oficiala Fars.

Relatiile dintre Marea Britanie si Iran au fost tensionate de-a lungul ultimilor 5 ani din cauza programului nuclear al Teheranului si din cauza acuzatiilor la adresa Regatului Unit privind implicarea sa in violentele de dupa alegerile prezidentiale din luna iunie a acestui an.