Seful guvernului scotian, Alex Salmond, a prezentat, luni, un document ce contine planurile privind organizarea unui referendum anul viitor, despre care a spus ca reprezinta o sansa "istorica" de a vota independenta tarii fata de Marea Britanie, informeaza AFP.

"Dezbaterea de pe scena politica scotiana nu mai este despre a schimba sau a nu schimba. Este vorba despre acel tip de schimbare pe care o cautam si despre dreptul poporului de a-si alege viitorul in cadrul unui referendum liber si corect", a declarat Salmond.

Documentul lansat astazi, de Ziua nationala a Scotiei, mentioneaza patru variante: pastrarea actualului status quo; transferarea unor puteri limitate dinspre Londra spre guvernul de la Edinburgh; transferarea tuturor puterilor spre cabinetul Scotiei, mai putin chestiunile legate de politica externa si aparare; independenta totala.

Salmond, care este liderul Partidul National Scotian (SNP), a declarat ca spera ca propunerea sa sa fie aprobata la inceputul anului viitor, urmand ca un referendum sa fie organizat in urmatoarele 12 luni.

AFP noteaza ca propunerea lui Salmond intampina o opozitie puternica in Parlamentul de la Edinburgh.

SNP, a carui prioritate este obtinerea independentei tarii, este minoritar in Parlament, celelalte trei formatiuni principale scotiene (Laburisti, Conservatori si Liberali-democrati) sunt partide unioniste, care se opun organizarii unui referendum.

Anglia si Scotia s-au unit in 1707 pentru a forma Regatul Marii Britanii, avand un singur Parlament si un singur Guvern. Actualul Parlament scotian a fost format in 1999, primind de la Londra atributii legate de chestiuni de sanatate, educatie etc.