Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a atins, luni dimineata, un nou record de viteza, a declarat Centrul European pentru Cercetari Nucleare (CERN, informeaza AFP.

"LHC a devenit, astazi cel mai puternic accelerator de particule, dupa ce a accelerat cele doua fascicule de protoni la o energie de 1,18 teraelectronvolti (TeV), la primele ore ale diminetii", arata un comunicat al CERN.

"E fantastic. Totusi, vom continua sa avansam pas cu pas si mai avem multe de facut inainte de a putea spune ca facem fizica in 2010. Voi pastra sampania la rece pana atunci", a declarat Rolf Heuer, directorul general CERN.

Pana in prezent, recordul a fost detinut de un concurent al CERN, institutul FERMILAB din Chicago (Statele Unite), care reusise sa atinga o viteza de 0,98 TeV, in anul 2001.

Un prim fascicul de protoni a parcurs fara incidente si mai rapid decat se prevazuse initial cel mai mare accelerator de particule al lumii, LHC, repus in functiune in 21 noiembrie, dupa 14 luni de pauza, din cauza unei serii de defectiuni.

LHC, aceasta "jucarie stiintifica" in valoare de peste 3,76 miliarde de euro, care ar trebui sa permita progrese majore in cunoasterea compozitiei materiei si a universului, a suferit doua defectiuni succesive imediat dupa lansarea sa, in 10 septembrie 2008.

LHC isi propune sa recreeze, pentru o fractiune de microsecunda, conditiile care au existat in Univers imediat dupa Big Bang, cand particulele elementare nu se asociasera pentru a forma atomii.

Expertii isi propun in special sa dovedeasca existenta particulei efemere denumita bosonul lui Higgs, care sta la originea notiunii de masa in fizica teoretica, precum si intelegerea compozitiei materiei neagre.

Opozantii marelui accelerator de particule au sesizat Organizatia Natiunilor Unite, acuzand Elvetia, Franta si Germania ca nu "garanteaza securitatea cetatenilor lor".

Acesti adversari - cunoscuti sub numele de ConCERNed International - acuza statele membre ale CERN si in special "Elvetia, Franta si Germania ca nu si-au exercitat obligatiile legale pentru a garanta securitatea propriilor cetateni".

Ei au depus o plangere la Comitetul ONU pentru drepturile omului, acuzand faptul ca CERN a violat mai multe articole ale Pactului international privind drepturile civile si politice.