Miliardarul american Michael Bloomberg a cheltuit circa 102 milioane de dolari pentru a obtine cel de-al treilea mandat de primar al orasului New York, relateaza Reuters, care citeaza un raport dat publicitatii de New York Times. Potrivit informatiilor, Bloomberg a cheltuit 183 de dolari pentru fiecare vot obtinut, el devenind astfel politicianul american care a cheltuit cei mai mult bani din propriul buzunar intr-o campanie electorala.

Times a precizat ca incercarea reusita a lui Bloomberg de a obtine cel de-al treilea mandat de primar a fost cea mai scumpa campanie electorala din istoria orasului New York.

Raportul sustine ca Bloomberg, care este cel mai bogat locuitor din New York, a depasit in acest an sumele pe care le-a cheltuit in campaniile precedente: 74 de milioane de dolari (2001) si 85 de milioane de dolari (2005).

Documentul indica faptul ca primarul a continuat sa cheltuiasca pana in ultimele minute in ziua alegerilor, cand mai multi new-yorkezi au primit mesaje telefonice inregistrate in care Bloomberg ii ruga sa mearga sa-l voteze.

Bloomberg a reusit sa obtina al treilea mandat dupa ce l-a invins pe principalul contracandidat, William Thompson, cu mai putin de cinci procente avans. Anul trecut, Bloomberg a facut presiuni asupra Consiliului Municipal sa modifice legea electorala pentru a-i permite sa candideze pentru cel de-al treilea mandat.

Bloomberg are o avere estimata la 17.5 miliarde de dolari. El nu a primit deloc donatii in timpul campaniei, iar legea i-a permis sa cheltuie oricat, cu conditia sa prezinte aceste sume.