Una dintre cele mai vechi biserici protestante din SUA si-a cerut scuze in mod oficial pentru masacrarea si stramutarea populatiilor bastinase din America de Nord, cu 400 de ani in urma, transmite AP. "V-am consumat rezervele, v-am dezumanizat poporul si v-am desconsiderat cultura, impreuna cu sperantele, visurile si marea dragoste pentru acest pamant", a declarat reverendul Robert Chase de la Collegiate Church, care reuneste patru biserci in New York.

Chase a vorbit vineri in cadrul "Zilei mostenirii amerindiene", afirmand ca, "cu durere, ne amintim de rolul nostru in aceste evenimente".

Ceremonia de vineri a fost urmarita de descendenti ai tribului Lenape, in fata Muzeului indienilor americani din New York, in apropiere de locul unde colonisti olandezi au construit un fort militar in urma cu 400 de ani. Collegiate Church, care a fost infiintata in 1628 in New Amsterdam sub denumirea de Biserica Olandeza Reformata, era considerata "constiinta" noii colonii.

Potrivit informatiilor, colonistii olandezi "au masacrat barbati, femei si copii" din tribul Lenape, care locuiau in acea regiune.

Indienii din zona s-au risipit in alte parti ale tarii, iar urmasii lor traiesc astazi in rezervatiile infiintate de stat.

In timpul ceremoniei, un baiat care ii reprezenta pe indieni si o fata din Collegiate Church si-au oferit unul altuia lantisoare.

AP noteaza ca, desi ceremonia de vineri a fost una extrem de calda si de deschisa, sentimentele participantilor au fost mixte. "Dupa 400 de ani, cand cineva spune ca ii pare rau, reactia ta este: "Chiar asa?". A existat un moment de stanjeneala. Dar apoi trebuie sa accepti scuzele sincere ale cuiva", a declarat unul dintre urmasii indienilor Lenape.