Alegatorii elvetieni se prezinta duminica la urne pentru a decide daca vor interzice construirea de minarete pe teritoriul Elvetiei, transmite AP. Propunerea a fost facuta de partidele de extrema-dreapta si a declansat o "dezbatere emotionala" despre identitatea nationala a Elvetiei dar si temeri legate de un posibil boicot din partea tarilor musulmane.

Sondaje de opinie realizate in ultimele saptamani au indicat un sprijin in crestere pentru propunerea facuta de Partidul Popular o formatiune anti-imigratie. Analistii afirma insa ca propunerea nu va strange suficiente voturi pentru a fi validata.

AP noteaza ca posterele din campanie au alimentat acest climat de tensiune. In imagini, minaretele se inalte precum rachetele din steagul national al Elvetiei. Autoritatile din Basel, Lausanne si Fribourg au interzis afisele, afirmand ca ele prezinta "o imagine rasista, lipsita de respect si periculoasa" a islamului.

Joi seara, atacatori necunoscuti au aruncat cu vopsea roz in moscheea din Geneva, al treilea incident de acest fel in aceasta luna impotriva cladirii. Musulmanii care locuiesc in Elvetia au preferat sa ramana calmi si nu au contestat public campania pentru referendum.

Oamenii de afaceri elvetieni au afirmat ca interzicerea minaretelor ar fi "un dezastru" pentru economia tarii deoarece ar putea sa-i indeparteze pe musulmanii bogati care isi depoziteaza banii in banci din Elvetia, cumpara produse de lux si viziteaza statiunile din Tara Cantoanelor. "Reputatia excelenta a Elvetiei ca o tara deschisa, toleranta si sigura poate fi pierduta, iar acest lucru ar putea aduce o lovitura grea turismului", a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei hotelierilor din Elvetia, Thomas Allemann.

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a spus ca Elvetia va incalca legile internationale daca va interzice minaretele.

Guvernul a cerut elvetienilor sa respinga referendumul.

Din cei 7.5 milioane de locuitori, in Elvetia traiesc in prezent intre 350.000 si 400.000 de musulnmani.

AP noteaza ca Partidul Popular a organizat mai multe campanii impotriva strainilor, incluzand o propunere prin care o familie intreaga sa fie deportata daca unul dintre copii incalca legea. Partidul Popular si Uniunea Democratica Federala au afirmat ca lupta impotriva raspandirii islamului politic, afirmand ca minaretele reprezinta o dorinta de putere si nu mai sunt doar un simbol religios. Reprezentantii Partidului Popular au declarat ca minaretele sunt parte a strategiei musulmanilor de a face Elvetia un stat islamic.

Referendumul din Elvetia vine in contextul unor discutii controversate despre islam si musulmani in intreaga Europa. In Franta, tot mai multe voci cer interzicerea purtarii valului de catre femeile musulmane, in timp ce, in Olanda, un regizor care a realizat un film care critica Islamul a fost ucis de un musulman fanatic.