Cel putin 39 de persoane au fost ucise in cursul noptii dupa ce un tren de pasageri a deraiat in Rusia, relateaza AFP, citand surse din cadrul serviciilor de urgenta. Alte 95 de persoane au fost ranite in urma tragediei, iar autoritatile au afirmat ca au gasit fragmentele unei bombe la locul incidentului.

UPDATE: Autoritatile au anuntat ca, sambata in jurul pranzului, o alta bomba a explodat la locul incidentului, fara sa provoace victime.

Potrivit informatiilor, trenul a deraiat vineri noaptea in regiunea Novgorod, in timp ce se deplasa intre Moscova si St. Petersburg. Martorii sustin ca au auzit un zgomot puternic, moment in care garnitura a deraiat. Echipele de urgenta au declarat ca au descoperit un crater urias sub sinele de tren.

"In total sunt 39 de morti", a declarat Alexander Basulin, un oficial din partea Ministerului pentru Situatii de urgenta. Ministrul Sanatatii, Tatiana Golikova, a afirmat ca 95 de persoane au fost ranite si sunt spitalizate.

Autoritatile au deschis o ancheta anti-terorista dupa ce presa rusa a afirmat ca trenul Nevski Express, un tren de lux, folosit cu precadere de oameni de afaceri si de turisti straini, a fost tinta unui atac terorist. Ulterior, autoritatile au afirmat ca au gasit fragmentele unei bombe la locul incidentului.

De asemenea, seful Cailor ferate din Rusia, Vladimir Yakunin, a declarat ca deraierea trenului a fost cauzata de un dispozitiv exploziv, care ar fi putut fi amplasat sub unul dintre vagoanele garniturii de tren.

Doua dintre vagoanele trenului au fost complet distruse. In total, patru din cele 14 vagoane ale trenului au deraiat. In momentul incidentului, in tren se aflau 660 de pasegeri, intre care cel putin trei straini, si circa 20 de membri ai echipajului.

Nevski Express a mai fost atacat in august 2007, cand explozia unei bombe a dus la deraierea mai multor vagoane. In urma incidentului, 60 de persoane au fost ranite.

In SUA, Casa Alba a anuntat ca este "profund intristata" de tragedia feroviara produsa vineri noapte din Rusia.