Kievul cere Chisinaului sa transfere in proprietatea sa o parte din terenul traversat de o autostrada care face legatura intre doua zone ale Ucrainei, dar care trece prin Moldova, si ii ameninta pe moldoveni cu represalii, in caz contrar.

Astfel, Ucraina ar putea institui pentru cetatenii moldoveni care vor sa calatoreasca in statul vecin obligativitatea prezentarii, la intrarea in tara, a sumei de 1.000 de dolari in numerar sau a documentelor care sa ateste existenta acestor bani, scrie Nezavisimaia gazeta.

In aceasta vara Ucraina a avertizat Moldova asupra posibilitatii introducerii unor noi reguli de trecere a granitei ucrainene pentru cetatenii moldoveni, dar, ca urmare a cererilor Chisinaului, a amanat aplicarea acestora.

De data aceasta, avertismentele au venit din doua directii: din partea secretarului Consiliului de securitate si aparare al Ucrainei, Raisa Bogatyriova, si a adjunctului acesteia, Vladimir Ogryzko.

In loc de raspuns, politicienii moldoveni au facut referire la Constitutia tarii, care interzice instrainarea de pamanturi.

Analistul Evgeni Revenko afirma ca in acordul de acum 10 ani privind transferul strategic catre Ucraina a magistralei Odessa-Reni nu se pomeneste nimic despre parcela traversata de sosea si despre cedarea ei in proprietatea partii ucrainene.

Scandalul a izbucnit dupa ce premierul moldovean, Vladimir Filat, a afirmat ca Moldova dispune de iesire la Dunare datorita concesiilor facute de Kiev, conform acordului din 1999, aluzie la faptul ca, in anii '90, Ucraina a incredintat Moldovei o portiune de 400 m din malul Dunarii in perimetrul satului Giurgiulesti.

"Ne aflam in situatia in care ucrainenii si-au indeplinit obligatiile, iar Republica Moldova nu si-a finalizat indeplinirea prevederilor acordului", a aratat el. Imediat, presa de opozitie din Moldova l-a acuzat pe premier ca vrea sa instraineze patrimoniul statului.