Tribunalul Federal din Elvetia "a ordonat eliberarea lui Roman Polanski". Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei, care a precizat ca ministerul examineaza posiblitatea unui recurs impotriva acestei decizii. "Tribunalul Federal ne ordona sa-l punem in libertate pe Polanski", a declarat Folco Galli, purtator de cuvant al Ministerului de Justitie, transmite Le Figaro.

Cineastul a contestat luna aceasta mandatul sau de arestare in vederea extradarii, iar judecatorii au decis ca garantiile propuse de Polanski sunt suficiente. Cunoscutul regizor a declarat ca va plati cautiunea, ca va depune actele de calatorie si ca este de acord sa ramana in arest la domiciliu, sub supraveghere electronica, informeaza cotidianul Le Temps.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru pelicula "Pianistul", cineastul in varsta de 76 de ani a fost arestat pe 26 septembrie, la cererea Statelor Unite ale Americii. Polanski a fost retinut de politie chiar la sosirea sa in Elvetia, unde trebuia sa participe la Festivalul de Film de la Zurich. Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat.