De ce in Rusia preturile la absolut orice, de la locuinte si pana la mancare, continua sa creasca, in pofida unei recesiuni economice care, peste tot in lume, accentueaza concurenta si reduce costurile de productie pretutindeni in lume? Expertii rusi raspund - din cauza coruptiei, scrie presa rusa, citand un articol din Christian Science Monitor.

"Potrivit estimarilor noastre, reprezentantii mediului de afaceri trebuie sa adauge la cheltuielile lor de productie inca 40% pentru mita si spaga", spune Anatoli Golubev, seful organizatiei civice "Comitetul de lupta impotriva coruptiei".

In opinia lui, coruptia reprezinta pentru societatea rusa un pericol mai mare decat terorismul, pentru ca existenta ei distruge sufletul omului si macina statul in interiorul lui. Studiul arata ca marea majoritate a rusilor se confrunta cu acest fenomen la fiecare pas, practic, incepand cu spagile date la medic si pentru obtinerea unui loc intr-o scoala buna, pana la spagile date functionarilor pentru obtinerea documentelor necesare.

Majoritatea oamenilor de afaceri au inclus in registrele lor contabile o rubrica speciala, "rezolvarea problemei", unde sunt trecute cheltuielile dedicate mitei.

"Daca reprezentati organele puterii in aceasta tara si aveti putere asupra oamenilor, cu siguranta va veti folosi de pozitia detinuta pentru propria bunastare", spune Masha Lipman, expert la Centrul Carnegie din Moscova.

"Aceasta problema se intalneste pretutindeni”, subliniaza expertul. Potrivit fundatiei independente Indem, rusii platesc anual 318 miliarde de dolari sub forma de mita, ceea ce inseamna aproape o treime din PIB-ul national.