Sute de mii de musulmani si-au inceput miercuri ritualul anual al pelerinajului la Mecca, sub atenta supraveghere a autoritatilor saudite, care, in afara busculadelor, se confrunta cu un risc suplimentar in acest an: propagarea virusului gripei H1N1, relateaza AFP.

Pe jos sau in autobuze, pelerinii in tunici albe parcurg cei zece kilometri care separa Mecca, orasul sfant al islamului, de valea stancoasa Mina, unde trebuie sa isi petreaca noaptea.

Arabia Saudita a acordat in acest an vize pentru 1,6 milioane de musulmani, la care se vor adauga sutele de mii de credinciosi din regat.

Peste 100.000 de agenti ai fortelor de ordine asigura securitatea pelerinilor, in timp ce personalul medical a fost suplimentat la 20.000 de oameni, din cauza temerilor legate de propagarea gripei H1N1.

Foarte putini pelerini au ales sa poarte masti medicale, in ciuda apelurilor autoritatilor

La intrarea in valea Mina au fost instalate scanere termice, pentru a detecta pelerinii care au febra.

Ryadul a minimzat insa riscul unei pandemii de gripa in perioada pelerinajului hajj, marcat pana in prezent de patru decese in randul credinciosilor.

"Pana in prezent avem 67 de cazuri de infectare sau suspiciune de infectare cu gripa H1N1", a declarat un purtator de cuvant al ministerului Sanatatii, Khaled Mirghalani, fara a preciza insa cate persoane sunt internate.

La acest risca se adauga si o alta sursa de ingrijorare: ploaia care a inceput sa cada de miercuri risca sa inunde corturile pelerinilor.

Credinciosii isi vor petrece noaptea in corturi rezistente la incendii, montate de autoritati la Mina, inainte de a se deplasa, joi, la muntele Arafat.