"Romania se pregateste sa-si aminteasca luna viitoare de implinirea a 20 de ani de la Revolutia violenta care l-a rasturnat pe dictatorul Nicolae Ceausescu si in cadrul careia 1.300 de oameni si-au pierdut viata", scrie The Huffington Post intr-un articol dedicat Romaniei. In mod ironic, Romania se gaseste acum in mijlocul unor alegeri prezidentiale cruciale, "care se desfasoara in umbrele trecutului", continua jurnalistii americani. Iar Romania ramane una dintre cele mai sarace tari ale Europei, lovita puternic de criza economica globala.

In multe privinte, Romania a iesit din Revolutie cel mai prost pregatita sa faca fata unui viitor fara comunism, dintre toate tarile din estul Europei. Economia era ruinata, iar oamenii "pe jumatate morti de foame". Spre deosebire de Polonia, care avea miscarea anticomunista Solidaritatea, sau Cehoslovacia, unde Vaclav Havel a fost ales liber ca presedinte, Romania nu avea nicio miscare de disidenta care sa furnizeze noi lideri. Ceausescu zdrobise fara mila orice semn de disidenta.

Politia secreta a Securitatii era omniprezenta, monitorizand miscarea fiecarui cetatean, al fiecarei asociatii, urmarind conversatiile telefonice si activitatile. Se spune ca unul din patru romani colabora cu Securitatea intr-un fel sau altul, noteaza The Huffington Post. Dupa mai multe zile de lupte de strada sangeroase, asa-numitii comunisti "moderati" condusi de Ion Iliescu au reusit sa-si exercite autoritatea asupra tarii.

Iliescu a castigat apoi cu aproape 90% dintre voturi primele alegeri de dupa comunism, in mai 1990. Fostul comunist a stat la putere pana in 2004, cu o pauza, incetinind reformele economice, respingand incercarile de a investiga crimele trecutului si acoperind coruptia, cea mai mare problema a tarii. Astazi, coruptia intervine in aproape fiecare aspect al vietii de zi cu zi, pana la vizita la medic, scriu jurnalistii americani. Agricultura ramane un sector fara speranta, iar multe sate romanesti inca nu au apa curenta.

Basescu, fost capitan in marina comerciala, a promis un nou inceput cand a castigat alegerile prezidentiale, in decembrie 2004. El a indreptat tara spre aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 si a condus mai multi ani de crestere economica. Investitiile straine si-au facut aparitia, imobiliarele din Bucuresti si din jur au inflorit, iar guvernul a luat unele masuri pentru a combate coruptia si pentru a se impaca cu trecutul.

Dar social-democratii controlau inca parlamentul si erau capabili sa impiedice o mare parte din agenda lui Basescu. Au incercat chiar in 2007 sa-l dea jos de la putere, insa un referendum decisiv l-a repus in pozitie.

A urmat apoi criza economica globala. Mii de muncitori romani care se angajasera in Italia, Spania si in alte state din Europa si-au pierdut locurile de munca si s-au intors acasa. Tara a fost condusa de un guvern interimar de la mijlocul lunii octombrie, atunci cand Partidul Social Democrat si-a retras sprijinul. Nu exista buget de stat pe 2010 si FMI si-a amanat imprumutul. Acum, pentru milioane de romani va urma o iarna lunga si rece.

La 20 de ani de la caderea comunismului, romanii ar trebui sa fie mandri de revolutia lor.

Au aratat un curaj enorm, sfidand tancurile dictatorului si manuind armele cu mainile goale pentru a castiga libertatea. Insa pentru multi promisiunea revolutiei nu a fost inca respectata, incheie publicatia de peste Ocean articolul despre Romania si cei 20 de ani care s-au scurs de la prabusirea comunismului. O aniversare care, in unele privinte, aduce aceeasi lupta impotriva comunistilor ca in urma cu doua decade.