Dupa ce a realizat o investigatie detaliata pe parcursul unui an, organizatia Human Rights Watch a publicat un raport in care acuza guvernul britanic de complicitate la tortura, scrie The Guardian.

In raportul intitulat "Cruel Britannia: British Complicity in the Torture and Ill-treatment of Terror Suspects in Pakistan" ("Cruda Britanie: Complicitatea britanica la torturarea si maltratarea suspectilor de terorism din Pakistan") sunt mentionate declaratiile unor agenti secreti pakistanezi implicati in astfel de actiuni, care sustin ca omologii lor britanici erau informati cu privire la tratamentele aplicate unor tineri britanici suspecti de terorism.

Se mentioneaza ca agentii secreti britanici erau chiar "recunoscatori" ca pakistanezii foloseau toate metodele posibile pentru a obtine informatii de la un barbat din Luton, care a fost batut, biciuit, impiedicat sa doarma si amenintat cu un burghiu electric.

Desi nu au putut fi gasite dovezi care sa demonstreze ca oficialii britanici au participat in mod direct la torturarea suspectilor, complicitatea britanicilor este evidenta.

Potrivit HRW, legile internationale nu ii ofera guvernului britanic alta optiune decat aceea de a investiga, de a acuza si de a pedepsi toti oamenii care se dovedesc ca au fost complici la tortura, dar si cei care au ordonat asemenea actiuni.