Mii de creaturi ciudate, ce traiesc in adancurile intunecate ale oceanelor lumii, au fost descoperite de oamenii de stiinta, in cadrul unui proiect ambitios ce isi propune realizarea unui recensamant al biodiversitatii vietii marine, relateaza The Telegraph.

Cercetatorii au reusit sa identifice si sa inventarieze nu mai putin de 17.650 de specii noi, care vietuiesc in abisurile marine, la peste 200 de metri adancime, in asa-numita "zona crepusculara" a oceanelor, unde lumina solara abia razbate, iar fotosinteza nu se mai produce. Dintre acestea, 5.722 din speciile inregistrate de cercetatori traiesc la adancimi mai mari de 1.000 de metri.

Printre creaturile bizare descoperite de oamenii de stiinta se numara uriasa caracatita "Dumbo", viermele de petrol, castravetele de mare translucid, precum si alte specii de crabi, viermi, meduze, corali sau arici de mare, toate aflate la mii de metri in adancuri.

"Abisul oceanelor reprezinta cel mai mare ecosistem continuu si cel mai mare habitat de pe Pamant, dar este in acelasi timp si cel mai putin studiat", spune Chris German, cercetator la Woods Hole Oceanographic Institution.

Numai 5% din oceanele lumii au fost explorate de oameni, desi acestea acopera peste 70% din suprafata Pamantului si contin 80% din formele de viata de pe planeta.

Recensamantul Vietii Marine ("Census of Marine Life") este un program international de cercetare, in care s-au implicat peste 2.000 de specialisti, din 82 de tari. Proiectul, inceput in anul 2000, se va finaliza in octombrie 2010, iar scopul final al acestuia este realizarea unui studiu de referinta, care sa centralizeze tot ce cunoastem in prezent despre viata de sub ape.