„Mister Euro” revine la sefia Eurogrup. Dupa ce a pierdut cursa pentru presedintia Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker - unul dintre cei mai influenti politicieni europeni si proeuropean convins - se intoarce la conducerea ministrilor de Finante din zona euro, au declarat pentru cotidianul francez Le Point surse din Eurogrup.

Jean-Claude Juncker va prelua sefia Eurogrup pe 1 decembrie, ziua in care intra in vigoare Tratatul de la Lisabona. Potrivit documentului, mandatul de presedinte al grupului ce reuneste ministrii de Finante din zona euro va fi de doi ani si jumatate, fata de perioada de doi ani prevazuta pana acum.

Premierul din Luxemburg a fost desemnat pe acest post in al doilea semestru al anului 2008. Sursele citate de Le Point au explicat ca nu este inca sigur daca intrarea in vigoare a tratatului face necesara organizarea de alegeri pentru presedintia Eurogrup. Dar Jean-Claude Juncker trebuie sa isi pastreze mandatul, oricare ar fi interpretarea textului, au subliniat acestea.

Politician european de prim rang, Jean-Claude Juncker a fost unul dintre cei mai puternici candidati la functia de presedinte al Consiliului European. Batalia a fost castigata, insa, de premierul belgian Herman Van Rompuy. De numele lui Juncker se leaga semnarea Tratatului de la Maastricht (1992), moment in care incepe sa fie apelat drept „Mister Euro”. Atasamentul sau fata de UE a fost demonstrat in dese randuri, iar in momentul in care Constitutia europeana a fost respinsa, a considerat evenimentul drept o infrangere persoanala.