Armata iraniana a efectuat luni un exercitiu de aparare impotriva unui posibil atac nuclear, bacteriologic sau chimic. Este a doua zi in care fortele armate iraniene conduc manevre pentru a testa nivelul de protectie a uzinelor nucleare din tara.

"Luni dimineata a fost simulat un atac nuclear, bacteriologic si chimic", anunta agentia de presa AFP, precizand ca fortele iraniene au raspuns atacului venit din partea inamicului fictiv printr-o serie de operatiuni care au avut ca scop "curatarea regiunii de urmele acestui atac".

Potrivit purtatorului de cuvant al armatei, generalul Ali Moghiseh, "fortele armate au testat de asemenea si radare fabricate in Iran". Teheranul a inceput manevrele militare duminica, pentru a face cunoscuta capacitatea de a-si apara uzinele nucleare impotriva unui eventual atac aerian. In cursul acestor exercitii, Israelul a fost anuntat ca unul dintre posibilii agresori. Manevrele au avut loc la centrala nucleara de la Bushehr, aflata in constructie, la uzina pentru combustibil nuclear de la Ispahan si pe santierul uzinei de imbogatire a uraniului din Qom.

Problema imbogatirii uraniului face subiectul unei adevarate dispute intre Iran si grupul celor sase (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), care acuza Teheranul ca foloseste aceasta tehnica in scopuri militare. Statele Unite ale Americii si Israelul au anuntat chiar ca nu exclud folosirea fortei impotriva practicilor iraniene. Iranul, care sustine ca programul sau nuclear urmareste scopuri pasnice, a amenintat la randul sau ca va riposta la orice atac.