Cel putin 21 de persoane, intre care politicieni si ziaristi, au fost ucise dupa ce fusesera rapite, luni, in Filipine, a anuntat comandantul militar al regiunii, citat de AFP. "Soldatii nostri au ajuns in zona unde au fost rapiti acesti oameni. Ostaticii au fost impuscati de persoane inarmate", a declarat generalul maior Alfredo Cayton.

Cayton a afirmat ca soldatii au recuperat 21 de cadavre si, in prezent, cerceteaza regiunea pentru a-i descoperi pe ceilalti ostatici. Generalul nu a putut preciza cine i-a ucis pe ostatici.

Un purtator de cuvant al armatei, locotenent-colonelul Romeo Brawner, a declarat insa ca persoanele inarmate au legaturi cu un politician local. Atacatorii, despre care se crede ca erau in numar de 100, au rapit 40 de persoane, intre care politicieni si 20 de ziaristi locali.

Printre cei rapiti s-a numarat si sotia unui primar din provincia Maguindanao, Esmael Mangundadatu, consilierii sai si cativa suporteri. In momentul atacului, ea se deplasa spre un centru electoral, unde intentiona sa-si depuna candidatura la postul de guvernator al provinciei Maguindanao, predominant musulmana.

AFP precizeaza ca familia Mangundadatu se afla de ani de zile in conflict cu cea a actualului guvernator, Andal Ampatuan, despre care politia sustine ca are propria sa armata. Brawner a spus ca cel care a condus atacul si i-a rapit pe politicieni si ziaristi a fost unul dintre fiii lui Ampatuan.

AFP mentioneaza ca asasinatele din razbunare si luptele dintre rivalii politici sunt frecvente in Maguindanao si in alte parti din insula Mindanao.

Guvernul din Filipine a condamnat "masacrul ingrozitor" si a afirmat ca vinovatii vor fi pedepsiti.