Ministerul Sanatatii de la Sofia a anuntat, vineri, ca anuleaza ordinul prin care, in urma cu doua saptamani, in Bulgaria a fost declarata epidemie de gripa noua, transmite Novinite. Ministerul bulgar afirma ca a luat aceasta decizie dupa ce numarul celor infectati cu virusul A(H1N1) este in prezent sub 190 la 10.000 de persoane.

Ministerul Sanatatii afirma ca in regiunile unde rata infectiilor este inca mare, autoritatile sanitare locale au autoritatea de a lua masuri suplimentare.

Potrivit Novinite, revocarea ordinului face ca operatiile programate, campaniile de imunizare si examinarea femeilor gravide sa fie reluate.

Pe de alta parte, autoritatile din localitatea Razgrad au anuntat vineri ca un adolescent in varsta de 17 ani a decedat din cauza gripei noi, dupa ce a fost bolnav timp de mai multe zile. Numarul deceselor provocate de infectarea cu virusul A(H1N1) a ajuns la 17 in Bulgaria.

Miercuri, epidemiologul-sef al Bulgariei, doctorul Angel Kunchev, a anuntat ca Ministerul Sanatatii va revoca ordinul prin care fusese declarata epidemia de gripa deoarece numarul infectiilor a scazut. El a avertizat insa ca un al doilea val de imbolnaviri va afecta Bulgaria, adaugand ca este prea devreme sa spuna cand si daca acest lucru se va intampla cu siguranta.

Ministerul Sanatatii de la Sofia a anuntat la 6 noiembrie ca a declarat epidemie de gripa noua la nivel national, dupa inmultirea ingrijoratoare a cazurilor de persoane infectate cu virusul A(H1N1). Decizia a fost luata dupa ce numarul cazurilor de imbolnaviri a atins 210 la 10.000 de persoane.