Organizatia Hamas si guvernul de la Ierusalim au ajuns la o intelegere privind eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, rapit in urma cu trei ani, transmite FoxNews. Potrivit informatiilor, israelienii vor elibera cateva sute de detinuti palestinieni in schimbul lui Shalit.

Shalit a fost rapit la 25 iunie 2006, dupa ce militanti palestinieni au sapat un tunel pe sub granita dintre Israel si Fasa Gaza si au atacat un post de control. Doi soldati israelieni au fost ucisi de catre militanti.

In schimbul lui Shalit, Hamas a cerut eliberarea a 1.000 de detinuti palestinieni. Negocierile dintre cele doua parti s-au blocat, dupa ce Israelul a afirmat ca 450 dintre palestinienii mentionati de Hamas "au mainile patate de sange", adica au participat la atacuri violente impotriva israelienilor.

O sursa a precizat pentru FoxNews ca autoritatile israeliene au respins 70 din cele 450 de nume. Negociatorii israelieni le-au spus mediatorilor germani implicati in acest caz ca cei 70 de detinuti vor ramane in inchisoare, chiar daca acest lucru va face ca Gilad Shalit sa nu fie eliberat de Hamas.

Hamas a prezentat atunci o lista cu alti 70 de prizonieri, iar israelienii revizuiesc in prezent aceasta lista.

Oficiali Hamas au lasat sa se inteleaga ca doresc sa faca schimbul de prizonieri pana la 27 noiembrie, inainte de sarbatoarea musulmana Eid Al Adha.

Conform informatiilor, Hamas il va transfera pe Shalit egiptenilor. Israelul va elibera apoi detinutii palestinieni, dupa care soldatul israelian va fi reunit cu familia sa.