Sefii de stat si de guvern din cele 27 de tari membre UE vor desemna joi primul presedinte al Consiliului European. Summitul extraordinar de la Bruxelles se anunta, insa, lung si cu dezbateri complicate. Dupa saptamani intregi de discutii si negocieri secrete, niciun favorit nu s-a detasat clar in cursa alegerilor, informeaza France24.

Cei 27 de lideri europeni trebuie sa ajunga joi la un acord in ceea ce priveste numele viitorului presedinte al Uniunii Europene si alegerea unui ministru de Afaceri externe - doua functii create de Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie. Dar "negocierile de culoar" se refera si la "gasirea" viitorului presedinte al Bancii centrale europene (BCE) si al Eurogrup, ceea ce complica si mai mult discutiile.

In aceste conditii, "totul este posibil, inclusiv sa inversam regulile", a declarat ministrul italian al Afacerilor externe, Franco Frattini. 20 de candidati, anuntati oficial sau nu, vizeaza cele doua pozitii. Fostul premier britanic Tony Blair a fost mult timp considerat favorit la presedintia Consiliului European, dar mai multe state s-au opus acordarii presedintiei UE unei tari care nu face parte din zona euro.

"Suntem foarte departe de un acord", a declarat premierul italian Silvio Berlusconi. Cancelarul german Angela Merkel este, insa, singurul inalt oficial care s-a declarat convins ca acordul va fi realizat rapid, transmite AFP.

Europa ar putea reitera "drama" din 2004, cand desemnarea presedintelui Comisiei europene a dat nastere unor tratative interminabile si unor certuri pe care liderii europeni nu le-au uitat nici pana azi. Sustinut de Paris si Berlin, dar respins vehement de Marea Britanie, belgianul Guy Verhofstadt si-a abandonat pana la urma locul in favoarea unui candidat surpriza, de ultim minut: Jose Manuel Barroso.

Un scenariu similar ar fi in detrimentul Europei, dupa ce statele comunitare au reusit sa ratifice Tratatul de la Lisabona. Primul presedinte stabil al Consiliului european (care va inlocui sistemul actual al presedintiei la sase luni) ar trebui sa revina, in principiu, dreptei europene, pentru a reflecta dominatia sa in politica de pe continent.

Favorit pentru ocuparea postului de presedinte al UE pare sa fie premierul belgian Herman van Rompuy. Concureaza cu luxemburghezul Jean-Claude Juncker, olandezul Jan Peter Balkenende si cu britanicul Tony Blair. Printre numele vehiculate la presedintia Uniunii se afla si cel al fostei presedinte letone, Vaira Vike-Freiberga.