Summit-ul UE-Rusia urmeaza sa aiba loc miercuri la Stockholm, insa analistii considera ca este o intalnire calma, fara mari controverse, dar si fara mari dispute. Schimbarile climatice, gazul si iesirea din criza economica sunt teme probabil aflate pe agenda reuniunii.

Controversa acestui summit este legata de locul in care se desfasoara, intrucat rusii si-ar fi dorit un loc neutru, precum Bruxelles, nu Suedia, care a avut o pozitie destul de dura fata de Rusia referitor la criza georgiana si vrea sa includa in discutii problematica respectarii drepturilor omului si a statului de drept in Rusia.

"Nu vor fi prea multe subiecte controversate, fierbinti. Majoritatea proceselor sunt ingropate in comisii tehnice, dar o exceptie ar putea fi discutiile aparute din teama unei noi crize a gazului intre Ucraina si Rusia", a spus pentru HotNews.ro analistul Andrew Wilson, de la European Council on Foreign Relations, referindu-se la chestiunile care privesc in special noul acord UE-Rusia, care este in proces de negociere, dupa expriarea anteriorului in 2007. "Cel mai probabil va fi un summit linistit", a adaugat analistul britanic.

Prin urmare, se va discuta probabil despre schimbarile climatice si va exista dorinta de a-i convinge pe rusi sa isi ia angajamentul de a reduce emisiile de CO2 cu mai mult de 10-15% pana in 2020, asa cum intentioneaza.

Partea europeana va exprima probabil temerea privind o noua criza a gazului, mai ales dupa declaratiile lui Vladimir Putin care le spunea europenilor sa ajute Ucraina in achitarea datoriilor pe care le are deja, datorii care probabil se vor dubla pana in ianuarie. "Rusia nu are niciun interes sa provoace o criza politica in Ucraina intr-un moment atat de apropiat de alegeri, fiind in cursa Iulia Timosenko si Ianukovici, insa de aceasta data va fi o criza economica, nu politica", anticipeaza Wilson.

Ramane de vazut daca Suedia va reusi sa impuna pe agenda summit-ului discutii pornind de la ingrijorarea suscitata de asasinarea in Rusia a unor activisti pentru drepturile omului si neindeplinirea de catre partea rusa a angajamentelor luate prin planul de pace in 5 puncte stabilit la initiativa franceza dupa razboiul din Georgia. Suedia a avut o pozitie transanta si dura la adresa Rusiei dupa acest conflict si este extrem de interesata de escaladarea violentelor in Caucazul de Nord si de faptul ca uciderea unor membri ai unor organizatii caritabile si jurnalisti au ramas nepedepsite.

Intalnirea are loc dupa momentul aniversarii a 20 de ani de la caderea comunismului, cand state est-europene privesc cu ingrijorare autoritarismul din Rusia. Intr-un discurs recent in Parlamentul European, Vaclav Havel a facut aluzie la uciderea unor jurnalisti in Rusia, spunand ca, "daca oamenii nu vorbesc despre aceste lucruri, nu mai exista un parteneriat real, pentru ca este bazat pe duplicitate".