Sa fie tinere, frumoase si cu picioare lungi. Sunt criteriile pe care o agentie de modeling din Roma le-a anuntat in cadrul unei reclame, pentru o petrecere. 200 de tinere s-au prezentat la preselectie, insa au avut parte de o mare surpriza: "petrecerea" a fost o "predica" din partea presedintelui Libiei, Muammar Gaddafi, care le-a oferit cate un exemplar din Coran si le-a cerut sa se converteasca la Islam, informeaza The New York Times.

Evenimentul a avut loc sambata, in capitala Italiei, unde se desfasoara summitul mondial dedicat securitatii alimentare. Totul a fost dezvaluit de o jurnalista de la agentia italiana de presa ANSA, care a raspuns solicitarii agentiei de modeling si a mers la "petrecere", "sub acoperire".

Fetele, toate cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, au fost chemate la un hotel din Roma, au fost verificate cu detectoare de metale, dupa care cele care purtau fuste scurte sau haine provocatoare au fost respinse. Femeile care au trecut de "preselectie" au fost platite, apoi, cu cate 75 de dolari fiecare.

"Toate fetele se asteptau la o petrecere", a povestit jurnalista. In loc, au primit "un discurs de 45 de minute despre islam si rolul femeii in islam", din partea liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi. Le-a promis apoi ca le va plati o calatorie la Mecca, daca se vor converti.

Anul trecut, premierul italian Silvio Berlusconi a semnat un acord prin care s-a angajat sa plateasca Libiei 5 miliarde de dolari, in decursul a 20 de ani, pentru a compensa perioada in care statul african era colonie africana.

In luna iunie, la cererea colonelului Gaddafi, ministrul egalitatii de sanse din Italia a adunat sute de femei care lucrau in diferite domenii, pentru o audienta cu liderul libian. Si atunci, Gaddafi se afla intr-o vizita in Roma. Iar evenimentul de sambata s-ar putea sa nu fie singular, in aceasta perioada, informeaza ANSA.