Statele Unite si China au avertizat Iranul ca va trebui sa isi asume consecintele unui blocaj asupra negocierilor privind programul nuclear derulat de Teheran, a declarat marti presedintele american Barack Obama, in cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul sau chinez, Hu Jintao, relateaza AFP.

"Am cazut de acord asupra faptului ca republica islamica Iran trebuie sa furnizeze comunitatii internationale asigurari ca programul sau nuclear este pasnic si transparent", a afirmat Obama.

"Asupra acestei chestiuni, tarile noastre si restul Grupului celor 5 (Rusia, Franta, Marea Britanie plus Germania) suntem uniti", a continuat el.

"Iranul are ocazia sa-si demonstreze intentiile pasnice, dar, daca nu profita de aceasta sansa, vor exista consecinte", a avertizat Obama.

In mod traditional, China promoveaza o politica mai foarte reticenta in privinta sanctiunilor impotriva Iranului, incercand sa promoveze calea diplomatica.

Dar, intr-un comunicat comun publicat marti, China si Statele Unite vorbesc despre "preocuparea celor doua state in fata celor mai recente evolutii legate de chestiunea nucleara iraniana".

Cele doua puteri "cer Iranului sa se angajeze de o maniera constructiva in discutiile din formatul 5+1 si sa coopereze deplin cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica pentru a permite o evolutie satisfacatoare".

China si SUA cer in special un raspuns "pozitiv la propunerea directorului general al AIEA".